25. junij 2012

ČEŠKI RAJ - 6. DEL

Rojstni kraj Bedřicha Smetane (poleg Antonína Leopolda Dvořáka najpomembnejši češki skladatelj) je bil lepo presenečenje. Obrobje Litomyšla  je zelo industrijsko in nič kaj prijetno na pogled, center pa urejen in tudi camp, v katerem sva postavila postojanko je zgleden in ima popolnoma obnovljene sanitarije. Mesto se sicer ponaša s precej pomembnimi zgradbami, kot je na primer rojstna hiša prej omenjenega skladatelja in grad, ki je uvrščen na seznam Unescove kulturne dediščine. Namesto kulturnim znamenitostim sva se prepustila gastronomskemu delu vodiča Lonely Planet in ta naju je prepričal, da vstopiva v gostilno U Černého orla. Leta 2000 je bila Litomyšlu podeljena nagrada za »zgodovinsko mesto leta 2000«, jaz pa mu tukaj podeljujem še nagrado za najcenejšo večerjo za dve osebi na Češkem (7 evrov – 175 čeških kron), s povsem spodobno hrano in obveznim pivom.
Velke Losiny so bile »brca v temo«. Tja so naju zvabile turistične table ob cesti in razen prijetnega sprehoda skozi vas so znamenitosti tega kraja (papirnica in graščina) precej nezanimive.
Enaka zgodba se je ponovila tudi pri ogledu edinega slapu na najini poti. Rešovske vodopady je pisalo na tabli in naju zvabilo z glavne ceste. Tresla se je gora in rodila se je miš bi lahko rekli, kajti slapu res ne moremo postaviti ob bok naši Savici ali Rinki. Toliko bolj adrenalinska je bila pešpot do tam, saj sva se, po svetovanju pobiralca parkirnine, podala tja v natikačih, kar se je zaradi strmine in spolzkosti terena izkazalo za nekoliko neodgovorno. Kdo pa še sprašuje za nasvet o obuvalih Čehe, ki se v gore pregovorno odpravljajo v lahkih poletnih natikačih?! 
Camp v Šternberku, ki ga ne priporočam, čeprav tozadevno nimam visokih kriterijev, je bil zadnja postojanka pred povratkom v Slovenijo. Nameravala sva ostati še kak dan, a naju je dež pregnal proti domu. Imela sva ravno še toliko časa, da sva se sprehodila po Olomoucu in si na glavnem trgu privoščila kavo, nato pa pospešila korak proti avtu in ga ujela tik preden je pršenje prešlo v debele dežne kaplje.
Brno tako ostaja neznanka in čaka na naslednji potep po tistem koncu.









Ni komentarjev:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...