16. april 2016

MOLDAVIJA: KIŠINJEV

Moldavija je celinska država v Vzhodni Evropi in ena od bivših republik mogočne Sovjetske zveze. Samostojnost je razglasila 27. avgusta 1991. Na zahodu meji na Romunijo, na vzhodu na Ukrajino. Obsega 33.846 km² in ima cca. 4 milijione prebivalcev. Velja za najrevnejšo evropsko državo in deželo z najmanj turisti na stari celini. Uradni jezik je različica romunščine, poleg tega uporabljajo tudi ukrajinščino in ruščino. Kljub temu, da nobenega od teh jezikov ne znava, nama je pri komuniciranju pomagala sorodnost slovanskih jezikov in jezikovnih preprek pravzaprav nisva občutila.

Kišinjev (Chișinău) je glavno mesto z nekaj manj kot milijon prebivalci. Vožnja do tja po južnem delu države je bila doživetje zase, saj bi glavnim cestam bolj pristajalo ime kolovozi in kratejev na njih se ne bi sramovala niti Etna niti Vezuv.

Glede na finančno situacijo države sva bila presenečena ob ogledu mesta, saj je le-to urejeno in strogo središče tudi povsem zahodno usmerjeno s trgovinami znanih blagovnih znamk. S kakšnimi posebnimi znamenitostmi se mesto resda ne ponaša, a je obisk ogromne glavne tržnice doživetje zase. Kot ljubiteljica babušk mesta seveda nisem mogla zapustiti brez tovrstnega nakupa in po, pravijo tako, predolgem izbiranju je z menoj odšla ena v temno modri različici, ki sedaj izvrstno opravlja svojo nalogo - zbira prah. :)











Foto: Jure in moja malenkost

1 komentar:

mtka uri pravi ...

Ta pogled na ravno cesto. Vav!
In hihi. Itak da rabis babusko. Jaz te popolnoma razumem. In tudi to,kar se zdaj dogaja z njo 😊

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...