Ponudba juh na Poljskem je velika in nekatere od njih zaležejo za cel obrok, ker so tako bogate. Žurek, kisla juha z belimi klobasami in trdo kuhanim jajcem, je že ena od njih.
Glavne jedi so pretežno mesne in pujs je tam kralj živali.
Med močnatimi jedmi prednačijo pierogi (blazinice iz testa), polnjeni z mletim mesom, skuto, sesekljanim zeljem zmešanim z gobami ali s sadjem. Ruski pierogi so polnjeni sirom, krompirjem in popečeno čebulo.
Top zelenjava je zelje. Surov v solati ali kuhan z mesom. Povsod paše.
Pri pijačah ni dileme: vodka je specialiteta tega dela Evrope. Čista (Chopin, Wyborowa, Cracovia), aromatizirana z zelišči, nabranimi v narodnem parku Białowieżi, kjer živi zober (evropski bizon), ki se s temi zelišči hrani (Żubrówka), ali tista, ki vsebuje delčke zlata (Goldwasser). Na zdrowie!
Znamka poljskega piva
Solata
Solata
Pierogi z mesom
Zrezek z gobami
Kava s sladico
Domač kruh z zaseko in kislimi kumaricami
Toplo pivo z medom in inverjem
Żubrówka
Fotografije: Jure in jaz
Ni komentarjev:
Objavite komentar