29. avgust 2012

NEKAJ O POLJSKI: KULINARIKA

Na Poljskem se dobro je. Juhe, močnate jedi in meso so del poljske kulinarične tradicije.
Ponudba juh na Poljskem je velika in nekatere od njih zaležejo za cel obrok, ker so tako bogate. Žurek, kisla juha z belimi klobasami in trdo kuhanim jajcem, je že ena od njih.
Glavne jedi so pretežno mesne in pujs je tam kralj živali.
Med močnatimi jedmi prednačijo pierogi (blazinice iz testa), polnjeni z mletim mesom, skuto, sesekljanim zeljem zmešanim z gobami ali s sadjem. Ruski pierogi so polnjeni sirom, krompirjem in popečeno čebulo.
Top zelenjava je zelje. Surov v solati ali kuhan z mesom. Povsod paše.
Pri pijačah ni dileme: vodka je specialiteta tega dela Evrope. Čista (Chopin, Wyborowa, Cracovia), aromatizirana z zelišči, nabranimi v narodnem parku Białowieżi, kjer živi zober (evropski bizon), ki se s temi zelišči hrani (Żubrówka), ali tista, ki vsebuje delčke zlata (Goldwasser). Na zdrowie!

 Znamka poljskega piva

 Solata

Solata

 Pierogi z mesom

 Zrezek z gobami 

 Kava s sladico

 Domač kruh z zaseko in kislimi kumaricami

 Toplo pivo z medom in inverjem

 Żubrówka

Fotografije: Jure in jaz

Ni komentarjev:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...