15. december 2012

BABUŠKE

Babuška, ta ruska lepotica, je osvojila srca ljubiteljev narodne igračke in lepih spominkov po celem svetu. V današnjem času je babuška (Rusi ji pravijo matrjoška) ne samo narodna igrača in ohranjevalka pristne ruske kulture, je tudi spominek za turiste; nepozabna ruska lutka, ki ima na svojem predpasniku natančno izrisane igrive scene, pravljične prizore in podobe raznih znamenitosti; je tudi iskani predmet zbirateljev, ki lahko doseže vrednost do več sto dolarjev.
Prva babuška je bila okroglolična, polna in vesela deklica z rutico, oblečena v rusko narodno nošo.
Bila je osem-delna. Znotraj velike deklice se je skrival manjši deček in tako dalje – vrstili so se dečki in deklice, najmanjša pa je bila nedeljiva, bila je babuška otročiček (dojenček v plenicah).
Nekateri ruski zgodovinarji so prepričani, da ime izhaja iz enega najbolj priljubljenih in razširjenih ruskih imen; Maša, Manja ipd. Spet drugi trdijo, da izhaja iz ruskega ženskega imena Matrjona, v osnovi katerega lahko najdemo latinsko besedo 'mater'. To ime asociira na mater, ki ima veliko otrok, na njeno dobro zdravje in lepo postavo. Sčasoma se je ime posplošilo in začelo označevati prekrasno poslikan leseni izdelek. In še danes babuška ostaja simbol materinstva, plodnosti, ženske sreče in družinskega blagostanja. (povzeto po: Ruski ekspres).






Ni komentarjev:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...