Recept je kakšnih 20 let nazaj našla mami v eni od ugankarskih revij. Ob selitvi se je njen legendarni zeleni zvezek z recepti izgubil, so se pa nekateri prepisani recepti ohranili v mojem zvezku. Orehov kolač je med njimi. Eden mojih najljubših. Za res malo dela dobra zabava za brbončice.
Takega sem spekla tudi 23. avgusta 1999, ko sva šla z Juretom na prvi resen zmenek, celodnevni izlet v Bohinj. Je moral biti res okusen, ker se ga še danes ne morem znebiti. Jureta namreč. :)
Sestavine:
- 6 jajc,
- 2 jogurtova lončka (rjavega) sladkorja,
- 1 lonček olja,
- 2 lončka mletih orehov,
- 2 lončka benko kakava,
- 2 lončka kisle smetane (ali jogurta),
- 2 lončka (pirine) moke,
- 1 pecilni prašek,
- limonina lupinica.
Jajca in sladkor mešamo, da naraste. Dodamo olje in mešamo naprej. Nato dodamo kislo smetano ali jogurt, orehe, kakav, limonino lupinico, moko s pecilnim praškom in počasi zmešamo. Pekač na tanko namažemo z maslom in posujemo z ostro moko. Gosto tekoče testo zlijemo v pekač in pečemo na 180 stopinjah približno 40 minut.
DOBER TEK!
3 komentarji:
:)
Kako sladko....
Kolaček pa poskusimo...
Od mami zvezek z recepti :) kok sem rada brskala po tistih izrezkih in zapiskih, ko sva bile majhne :)
Objavite komentar