17. april 2016

MOLDAVIJA: PRIDNJESTRSKA MOLDAVSKA REPUBLIKA

Pridnjestrska moldavska republika (oz. Transnistria) je v bistvu del Moldavije in leži med reko Dnjester ter ukrajinsko mejo. Ob pomoči Rusije in Ukrajine je leta 1992 v strahu pred moldavsko združitvijo z Romunijo razglasila neodvisnost kot Pridnjestrska moldavska republika, vendar ji nobena od držav ne prizna samostojnosti. Kljub temu ima skoraj vse atribute države: vlado, parlament, vojsko, policijo, denarno enoto...
Glede na protokol, ki ga je deležen vsak, ne prav pogost obiskovalec, ko prestopi njeno mejo (postopek traja cca. 2 uri), jo jaz osebno ločim od Moldavije. In po mnenju obeh z Juretom je bil obisk Tiraspola, glavnega mesta, nedvomno višek tega potovanja. Zaprtost področja, do zob oboroženi vojaki in policija, široki bulevarji in siva, socialistična arhitektura ter Leninovi kipi po celem mestu, nedvomno pričajo o težki zgodovini in o ne prav rožnati sedanjosti. A ob vsesplošni globalizaciji so za turiste/popotnike taki kraji neprecenljivi, četudi ti policija tik pred izhodom iz države pobere "kazen" v višini 50 evrov. :)







Foto: Jure in moja malenkost

1 komentar:

Unknown pravi ...

sem Septembra 2016 s kolegom prepotoval vse države Balkana in prišel do Krima.Ob povratku sem obiskal to republiko in je bilo slikovito in zanimivo.Nihče naju ni nič kaznoval.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...