3. avgust 2016

JOAN MIRÓ

V sredini 90. let preteklega stoletja sem zaključevala gimnazijo in takrat so bili maturanstki izleti predvsem v Grčijo in Španijo. Naš razred se je odločil za slednjo, cilj je bil Lloret de Mar na Costa Bravi. Ker je to predvsem turistično naselje s hoteli, trgovinicami, stojnicami in lokali, sem si več spoznavanja geografije, kulture in zgodovine obetala od izletov v Andorro in Barcelono. Sošolci so imeli malo drugačne načrte in tako je skok v Andorro odpadel, ker sem bila edina prijavljena. :) Barcelono sem le dočakala in s tem tudi delček umetnosti Joana Mirója.

Prejšnji vikend smo preživeli v Prekmurju in plakati so oznanjali, da je na lendavsem gradu razstava grafik že prej omenjenega umetnika. Takšno povabilo sva seveda z veseljem sprejela ter si ogledala 95 Mirójevih grafik in 15 plakatov iz zasebne zbirke Richarda H. Mayerja iz Nemčije.
Ne gre zanemariti tudi ostalih razstav na gradu (spominske soba Györgya Zale, sakralne dediščine Lendave, zbirke metuljev, razstave skulptur nastalih na 43. mednarodni likovni koloniji Lendava 2015, kulture hetiškega ljudskega tekstila...), ki si jih lahko v sklopu vstopnice prav tako ogledate.

Marsikaj o lendavski razstavi, ki bo odprta do 30. septembra 2016, in o Miróju si lahko preberete tukaj, več pa naj povedo njegova dela.






 Foto: Jure in moja malenkost

1 komentar:

Anja pravi ...

Hah, ha, mi smo šli na Kreto. na srečo sem bila s skupino fejst deklet, ki so bile take kot jaz, dopoldne kultura, popoldne zabava, da se uravnoteži. Tako smo se prijavile na vse izlete in tudi na vse šle.

lp

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...