20. junij 2012

ČEŠKI RAJ - 1. DEL

Država: Češka
Politična ureditev: republika
Članstvo v EU: od leta 2004
Glavno mesto: Praga
Denarna enota: češka krona
Uradni jezik: češčina
Prebivalstvo: 10,5 milijona
Celotna površina: 78 866 km2

Lansko poletje, ko so trume turistov s severa Evrope pripravljale invazijo na Sredozemlje, sva se midva odpravila njim nasproti. Najin cilj je bil v štirinajstih dneh doživeti Češko republiko. Na pot sva se odpravila z avtom, s pasjo družbo v prtljažniku in s kompletno opremo za kampiranje. Obožujeva destinacije, kjer ni veliko turistov in kasneje sva se prepričala, da sva, z malimi izjemami, dobila ravno to, kar sva iskala.
Nekaj let nazaj sem bila sama že na krajšem obisku Češke in videla najbolj oblegane znamenitosti, zato sem vedela, kaj lahko pričakujem. Moj sopotnik in v.d. mož obenem pa je bil prepričan, da bo na lastne oči doživel, kaj v resnici pomeni znano slovensko reklo: »Tole je pa češko.« Vendar se je krepko zmotil. »Češki« je bil tu in tam mogoče kak camp, nekaj vaških trgovin in tiste tri res stare škode na cesti, za katere bi si želela, da bi jih bilo več in bi kakšno ujela v objektiv.
Najino odkrivanje novega se je začelo na jugozahodnem delu države, ob jezeru Lipno v pokrajini Južna Bohemia. Največje jezero na Češkem (48 km dolžine) je nastalo v petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so na reki Vltavi zgradili jez za potrebe hidroelektrarne. Jezero je znano po vodnih športih, kot so jadranje, windsurfing, plavanje, smučanje na vodi, vožnja s kanuji, ribolov… Camp, ki sva ga izbrala že doma preko interneta, je bil zadetek v polno. Zelo malo turistov, razgled iz šotora pa direktno na umirjeno obalo jezera. In ogromne breze vsenaokrog. Cena campov v tem delu je nekoliko višja kot v ostalih pokrajinah, še vedno pa kar nekaj nižja od campov, ki sva jih v preteklosti obiskala na tem in tudi na drugem koncu sveta. Mogoče edina slaba stran tega področja je, da zaradi turizma nima tipičnega podeželskega vtisa. Kar naju niti ni motilo, saj je bil najin tridnevni tamkajšnji tabor samo odskočna deska za izlete v okolico.



Ni komentarjev:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...