21. junij 2012

ČEŠKI RAJ - 2. DEL

Najprej sva si ogledala Český Krumlov, mestece na okljuku reke Vltave (nemški izraz »Krumme Aue« v prevodu pomeni krivi lok), s 14.000 prebivalci in s trumami turistov z vsega sveta. Sem jih privabi dejstvo, da je to eno najlepših zgodovinskih mest na Češkem, ki je od leta 1992 uvrščeno na seznam svetovne dediščine UNESCO. Poleg turistov si človek lahko ogleda tudi preko tristo zgodovinskih zgradb, med njimi je najmogočnejši grad, ki je nastal v 14. stoletju. Zelo lep je tudi grajski park, ki se razprostira na sedmih hektarjih. Nekje sem zasledila misel, da raziskovanje Krumlova ni le potovanje skozi prostor, pač pa zaradi izredne zgodovinske vrednosti tudi sprehod skozi čas, ob čemer človek pozabi na vse. Mogoče to drži, če ga človek obišče v turistično manj obleganih mesecih. Naju pa je prevelika gneča kmalu pognala naprej, v bolj mirne, a zato nič manj lepe kotičke.
Samostan Zlatá Koruna (Zlata Krona), ki se nahaja približno šest kilometrov severneje, v smeri Českih Budějovic, je svoje imel dobil po trnu iz Jezusove krone. Trn naj bi še danes hranili tam. Verjamem zapisom, ki sem jih prebrala o samostanu, saj si njegove notranjosti zaradi pasje spremljevalke nisva ogledala. Smo pa naredili lep obhod naokrog po parku, mimo ribnika in starinarnice s knjigami, kjer poleg starih knjig prodajajo tudi dobro češko vino in si lahko ogledaš veliko maketo samostana. Prijetno in sproščujoče.
Še nekaj kilometrov severneje leži prej omenjeno mesto České Budějovice, največje mesto Južne Bohemie (95.000 prebivalcev), pomembno industrijsko središče in rojstni kraj ene najbolj znanih pivovarn na svetu. Če povem, da je nemško ime tega mesta Budwies, bo vsem jasno, o kateri pivovarni je govora. Mesto se ponaša z velikim osrednjim trgom, enem od največjih v Evropi. Seveda na trgu ne manjkata vodnjak (Samsonova kašna) in mestna hiša. Viden znak prejšnjega bogastva mesta je Černá Věž, črni stolp. To je 72 metrov visok zvonik in opazovalni stolp obenem, zgrajen v letu 1577. Njegova najnovejša pridobitev je velika kovinska muha malo pod uro, ki pa verjetno razen estetske nima nobene druge funkcije.








Ni komentarjev:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...