Pred prečkanjem Šumave, kjer svoj prosti čas in dopust preživlja veliko ljubiteljev narave, kolesarjenja in trekinga, za kar je na voljo več kot 500 kilometrov označenih poti, sva se na kratko ustavila še v kraju Husinec, kjer se je leta 1369 rodil Jan Hus, verski reformator, teolog, pridigar, rektor praške univerze in najverjetneje tudi avtor reforme češkega pravopisa, neke vrste češki Trubar. Hus je v svojih delih kritiziral propad vrednot katoliške cerkve in ker svojih naukov kljub grožnjam in prigovarjanju ni hotel preklicati, so ga leta 1415 zažgali na grmadi. 6. julij, dan njegove usmrtitve, je na Češkem državni praznik. V Husovem rojstnem kraju je možen ogled njegove rojstne hiše.
Nikjer nisem zasledila, da bi bili mnogoštevilni češki gradovi posebej zanimivi za turiste in bi jih dajali v bok z gradovi Ludvika Bavarskega ali tistimi iz doline Loare. Obstajajo sicer izjeme, kot sta na primer grad Hluboka (najbolj oblegan grad na Češkem) in grad Rožemberk, ostali so bolj ali manj obiskani le s strani lokalnega prebivalstva. Eden takih je tudi grad Kašperk. Kamniti grad, ki se nahaja v osrčju gozdov, precej obnovljen, zelo avtentičen, brez nepotrebnega kiča. Brez plačila si lahko ogledaš grajsko dvorišče, z nakupom vstopnice tudi zahodni ali vzhodni stolp. Slednjega sva si za ogled izbrala midva, toliko bolj vesela, ker je vstop dovoljen tudi psom. Dobro je, če ima pes nekaj agility spretnosti, da lahko pride po zelo ozkih in strmih stopnicah (praktično lestvi) v peto nadstropje (in potem tudi dol), od koder se odpre lep pogled na okolico. Ne škodi niti, če lastnih psa nima strahu pred višino ali vrtoglavice in če razume vsaj malo češko ali nemško. Vodenja v angleškem jeziku ni.
Nekaj kilometrov od gradu se nahaja mesto Kašperske Hory, po katerem je grad dobil ime. V poletnih mesecih precej izumrl, sicer prijeten, a nič poseben kraj. V spomin pa se mi je vtisnilo kosilo v eni od gostiln. Lokalna specialiteta, katere osnova so testenine, ostali dodatki po izbiri (od slanine do zelenjave), vse skupaj prekrito s sirom in gratinirano v pečici. Po vsej, z nezmleto kumino začinjeni hrani, dobrodošla sprememba.
Ni komentarjev:
Objavite komentar