23. junij 2012

ČEŠKI RAJ - 4. DEL

Nekoliko manj romantični so bili campi v bližini mesta Plzeň. Tehno glasba se je razlegala iz prvega in naju v kombinaciji s pogledom na horde mladostnikov pognala do drugega, ki pa s prepolnimi, čudno dišečimi smetnjaki in nepopisno gnečo žal tudi ni bil boljša izbira. Zaradi pozne ure sva hočeš-nočeš postavila šotor v zavetju pločevine (beri avtomobilov). Zgodaj zjutraj sva camp zapustila in si zajtrk, vključno s kavo, čajem in svežimi žemljicami, rajši privoščila na samem v naravi. Po zajtrku sva se odpravila v Plzeň, ki se nahaja 90 kilometrov zahodno od Prage in je četrto največje mesto na Češkem. Leži ob sotočju štirih rek. Njegova največja znamenitost je katedrala Sv. Bartolomeja, ki se ponaša z največjim stolpom v državi (102,26 m), ogleda vredna pa je tudi druga največja sinagoga v Evropi ter 20-kilometrska podzemna mreža rovov, ki so delno odprti tudi za javnost. Leta 2015 bo Plzeň (skupaj z belgijskim mestom Mons) Evropska prestolnica kulture, že sedaj pa je prestolnica kar dveh svetovno znanih znamk piva: Pilsner Urquell in Gambrinus.
V nadaljevanju poti sva si ogledala samostan Plasy in cerkev Marianska Tynice. Prvi mi je ostal v spominu predvsem po tem, da je edina stavba ob najinem raziskovanja države, ki propada vsem na očeh in je še niso obnovili, cerkev pa je simpatična zaradi skrbno negovanega parka, ki jo obdaja in zanimivih detajlov na sami zgradbi, kjer so pri prenovi »pozabili« obnoviti določene dele in je tako ob vhodih v cerkev  moč videti še nekaj golih opek.  
Kaj naj povem o tolikokrat opevani Pragi? Hradčani so še zmeraj veličastni, nekaj tudi po zaslugi našega Plečnika, in Karlov most kot zmeraj povezuje oba bregova Vltave. Kako priročno za razne umetnike, ki na njem razstavljajo in prodajajo svoje stvaritve. Za turizem v Pragi se ne bojim, mislim, da posel čudovito uspeva. Pasjim lastnikom bo verjetno zanimiv podatek, da praška mestna policija skrbi za žejne štirinožce in jim v vročih poletnih dneh ponuja vodo za osvežitev.
Na poti proti Mladi Boleslav, kjer je Škodina tovarna in tudi Škodin muzej (v času najinega obiska ravno v postopku renovacije, vendar si je kljub temu moški član druščine za 1 evro lahko ogledal dva prostora s starodobniki) ter kjer se v nekoliko sodobnejši različici glavnega trga prepozna vpliv denarja, sva naletela na razvaline gradu Zviretice. Ta je bil zgrajen v 14. stoletju, dvakrat utrpel požar (v 17. In 18. stoletju) in po drugem ostal ruševina. Z ohranjenega stolpa je lep razgled na okolico, travnate površine ruševin pa ponujajo odlične prostore za piknike in počitek, kar je nekaj domačih turistov v času najinega obiska s pridom izkoriščalo.















1 komentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...