24. junij 2012

ČEŠKI RAJ - 5. DEL

Jičin je en od mojih najljubših krajev na Češkem. Tak, kjer je glavna ulica v centru polna ljubkih trgovinic z nepotrebnimi, ampak »moramimeti« stvarmi. Kjer ti prodajalec stare šole steklovino proda in pazljivo zapakira v belih bombažnih rokavicah in kjer te oskrbnica campa na obrobju mesta začudeno vpraša, kaj sredi poletja počneš tu, če so vsi ostali na morju. Ravno zato, sem si mislila, ko sva zvečer pred spanjem v šotoru poslušala skupino čeških otrok, ki so ob tabornem ognju prepevali češke pesmi.
Je pa Jičin tudi krasno izhodišče za treking po Hruboskalskem. Šestnajst kilometrov vožnje in že se znajdeš v posebni pokrajini, katero je voda oblikovala v milijonih let. Območje je prepredeno z gozdnimi potmi. Midva sva izbrala krožno pot, ki se začne pri gradu Hrubá Skála in pripelje do drugega gradu, gradu Valdštejn, in vodi do manjšega kanjona, ki je na posameznih mestih tako ozek, da se težko srečata dve osebi in si res zasluži ime Mišja luknja. Pot nato skozi gozd pripelje do krasnih razglednih točk, kjer se pred tabo odpre pogled na velikane, več kot šestdeset metrov visoke skalnate stolpe. Kamnine so mestoma tako porozne, da sredi gozda lahko najdeš področja, ki spominjajo na peščene plaže nekje na rajskem otoku.
Celotno območje okrog Hruboskalskega, Mlade Boleslav, Jičina in ostalih krajev, ki se nahajajo kakšnih 50 kilometrov severovzhodno od Prage, se imenuje Český ráj (Češki raj). Po videnem povsem upravičeno.
Verjetno zaradi poprej videnih naravnih lepot me mesti Hradec Králové in Pardubice nista posebej očarali. 















Ni komentarjev:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...